Sjaak Kruis

Fractievoorzitter

Fractievoorzitter, Algemene zaken, Begroting & jaarstukken, Wijken, Ruimtelijke ontwikkeling, Wonen

Mijn rondje hardlopen voert me door de prachtige groene randen van Lelystad, mijn stad van nieuwe natuur, schone lucht, ruimte. Uitdagend om over te schrijven, om haar architectuur te fotograferen. Dat doe ik graag. De stad is van haar bewoners, in al hun veelkleurigheid. Ik geniet daar enorm van.

Ik ben Sjaak Kruis, geboren in 1957 in Epe en sinds 1980 Lelystedeling, doordat ik bij de toenmalige RIJP (Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders) ging werken. Naast diverse functies bij de overheid en woningcorporaties was ik lang actief in de vredesbeweging en bij de STAL en deed juridisch werk voor Vluchtelingenwerk.

Nu ben ik zelfstandig gevestigd (zie www.kruis-links.nl) en krijg ik energie van mijn werk voor de Stadmakerij. Maatschappelijk samenwerken vanuit inhoudelijke opgaven staat centraal in mijn werk. Ik zet me graag in voor hen die er niet vanzelf bij horen, de dupe zijn van mensenhandel, nieuwkomers zijn.

In de jaren die ik hier in Lelystad woon hebben wij thuis onze werk- en zorgtaken aardig gelijkwaardig leren verdelen. En cultuur, dat is meer dan van mooie dingen genieten. Het is vooral ook stof tot nadenken, een verrassende blik op de samenleving. Dit is hoe ik in het leven sta en waarom GroenLinks mijn partij is.

Ik geef in de gemeenteraad leiding aan een prachtige fractie van vier raadsleden, twee fractie-assistenten en een fractiesecretaris. “Naar een gastvrij en groen Lelystad voor iedereen” is onze inzet bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Via de gemeenteraad wil ik daar graag inhoud aan geven:

  • Gastvrij en voor iedereen: een verbindende gemeenschap, waarin eerlijk delen centraal staat, met een gemeenteraad die stimuleert en niet alleen regels stelt. In een stad waar je mag zijn wie je bent.

  • Een groen Lelystad: een ontspannen, schone, levendige stad, duurzaam tot in zijn vezels. Passend werk voor kwetsbare groepen in een circulaire economie, investeren in nieuwe natuur, eerlijk voedsel, duurzaamheid en innovatieve ondernemingen.

  • Eigen regie en talent voor het leven: dat is persoonlijk maatwerk in de zorg. De regie kunnen voeren over je eigen leven. En je talenten volop kunnen ontplooien, via onderwijs, kunst en cultuur.

Met de toekomstige GroenLinks-fractie én met andere partijen wil ik aan de hand van deze speerpunten werken aan een (nog ) mooier Lelystad, waarin lusten en lasten rechtvaardig verdeeld zijn.

Telefoon: 0622546116