Door: Noraly Terbijhe LELYSTAD – Linda Voortman, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, was afgelopen maandagavond aanwezig op de informatieavond over de decentralisatie van de Jeugdzorg in de Wisselwinkel. Volgens Voortman zijn gemeenten nu nog onvoldoende voorbereid op de decentralisatie van de Jeugdzorg en zal de kwaliteit ervan hier uiteindelijk onder gaan lijden.

Hoe staat GroenLinks eigenlijk in het algemeen tegenover de decentralisatie van de Jeugdzorg?
Op zich kan het best goed voor een land zijn als bepaalde taken van het Rijk naar Gemeenten gaan. De Gemeente staat namelijk dichter bij de mensen dan het Rijk. Toch zijn wij kritisch wat betreft de decentralisatie van de zorg. Dit komt door de enorme bezuinigingen waar de decentralisatie mee gepaard gaat. De gevolgen van deze bezuinigingen zijn nu al merkbaar. Jeugdzorgaanbieders moeten bijvoorbeeld werknemers ontslaan. Dit zorgt ervoor dat het vertrouwde gezicht van veel jongeren die met Jeugdzorg te maken hebben, verdwijnt. Dat vind ik heel erg.

 

Zijn gemeentes in Nederland wel voldoende voorbereid op de decentralisatie?
Dit verschilt heel erg per gemeente. Ik heb erg veel contact met verschillende wethouders van GroenLinks en als ik bijvoorbeeld spreek met wethouders van Eindhoven dan denkt ik: die zijn er wel klaar voor. Dat komt ook doordat Eindhoven in de positie is om extra geld voor deze verandering uit te trekken. De klappen vanuit Den Haag komen hierdoor minder hard aan in deze gemeente. Als ik echter kijk naar andere gemeenten, en dan met name kleinere gemeenten, dan hoor ik dat zij het wel heel moeilijk hebben met de decentralisatie.

 

Hoe zouden gemeenten die hier niet klaar voor zijn dit kunnen oplossen?
Het mooiste zou natuurlijk zijn als die gemeenten zelf extra geld zouden vrijmaken voor de zorg. Dit geld zal dan natuurlijk ergens anders vandaan moeten komen. Belastingen zouden bijvoorbeeld dan niet omlaag kunnen of mensen zullen dan bijvoorbeeld meer parkeergeld moeten betalen.

 

Zijn er eigenlijk op gemeentelijk niveau wel genoeg professionals om de Jeugdzorg op een goed niveau te houden?
Op dit moment zijn er heel veel mensen die zich met hart en ziel inzetten voor de zorg. Door de bezuinigingen moeten zorginstellingen echter wel mensen ontslaan. Vaak worden de werknemers met een tijdelijk contract als eerste ontslagen, dit zijn ook vaak de jongere werknemers. Nu is die deskundigheid er dus nog wel, maar als de plannen doorgaan zoals die er nu voorstaan, is het risico erg groot dat die deskundigheid zal gaan verdwijnen.

 

Denkt u dat hier landelijk iets aan gedaan kan worden?
Ja, ik denk dat hier zeker iets aan gedaan kan worden. Ik vind dat er zoveel mogelijk aan gedaan moet worden om gedwongen ontslagen te voorkomen. Ik heb hiertoe ook een voorstel gedaan in de Tweede Kamer, maar dit voorstel werd helaas met een Kamermeerderheid afgewezen. Ik denk dus zeker wel dat hier iets aan gedaan kan worden maar dan moet de politieke wil er wel zijn en die is er nu helaas nog niet.