Krachtige beelden van Yemenitische vrouwen. Een expositie, mede in het kader van Internationale Vrouwendag, tot stand gekomen in samenwerking tussen #Loods32, Fred van Welie en GroenLinks Lelystad. Te zien tm 19 maart 2014.

“Ook in tijden van gemeenteraadsverkiezingen is de wereld groter dan Lelystad. Met deze tentoonstelling komt de functie van kunst als commentator in de samenleving prima tot uiting”. Met deze woorden opende GroenLinks lijsttrekker Sjaak Kruis afgelopen zaterdag de fototentoonstelling van de Yemenitische fotografe Amira al-Sharif. Iris V’t Bosch had hiervoor in de Wisselwinkel in het stadscentrum een “satelliet” van #Loods32 ingericht. “Wij willen verbinden, kunstenaars in Lelystad met kunstenaars elders in de wereld”. Zo verklaarde zij waarom deze tentoonstelling zo goed bij de insteek van de Wisselwinkel past. De tentoonstelling, die daar te zien is tot en met 19 maart a.s, kwam er dankzij fotograaf Fred van Welie. Die vertegenwoordigt Amira Al-Sharif in Nederland. Hij stond stil bij enkele van de geëxposeerde foto’s: “Het zijn technisch knappe foto’s, maar vaak zit er wel een dubbel verhaal bij. Twee vrouwen die ogenschijnlijk ontspannen op de vloer met elkaar zitten te praten blijken gevangenen te zijn. De een probeerde na misbruikt te zijn te vluchten en sloeg met de deur, waardoor haar 3-jarige kind stierf. De ander ging haar verkrachters te lijf.” 

 

Een extra aanleiding voor deze tentoonstelling is internationale vrouwendag van 8 maart. Op een bijzondere manier wordt de kracht van vrouwen, ook als zij gesluierd zijn, of zelfs een boerka dragen, getoond. Dat wordt nog eens extra duidelijk in de IKON-reportage die Paul Rosenmöller maakte van Amira Al-Sharif. Ook die is in de Wisselwinkel te zien. De kunstenares uit Yemen zelf reageerde via facebook verheugd op dit initiatief haar foto’s te exposeren. Ze toonde daarbij meteen hoe klein de wereld eigenlijk is met haar opmerking: ”Het voelt als of ik er bij ben!”.