Inmiddels is er veel duidelijkheid over de luchtbel die ‘Flevokust’ heet: het is duidelijk dat er geen behoefte is aan een containerterminal, wat de businesscase tot op de bodem uitgehold heeft. Eigenlijk is wat resteert: een zeer dure (onnodige) haven van zo’n 13 miljoen, met behoorlijke risico’s wat betreft de wijze van aanleggen (geen stormkering, en dubieuze fundering), en een stuk mogelijk bedrijfsterrein, waarvoor alleen van Bentum Recycling nog interesse heeft..

....Ondanks dat dit bedrijf na besluit van de Gemeenteraad van Lelystad er geen bodemas mag recyclen. Onlangs werd duidelijk waarom: Er wordt in Nederland veel meer afval geimporteerd dan geproduceerd, de afvalcentrales, die dus ook energie produceren, kampen al jaren met een tekort aan nederlands afval om te verbranden. Dus wordt er veel geimporteerd uit Engeland, Italie en oost europa (door raad eens wie: o.a. Van Bentum). Nederland is de grootste ‘afvalimporteur’van Europa!  Daarom is een locatie buiten de grote steden altijd een goudmijn voor zo’n bedrijf… En zeker als je er ook nog minstens miljoenen tonnen nog te recyclen as mag gaan storten.  GroenLinks verwijt het college in de afgelopen periode een zeer verborgen agenda gehanteerd te hebben: Na de echte harde cijfers, waaruit de conclusie kan worden getrokken: 'trek de stekker eruit', nu weer het geklets over herorientatie op ‘bulkvervoer van de agrarische sector’ om toch maar een haven voor de stortplaats van BRC te kunnen aanleggen is ons inmiddels volstrekt in het verkeerde keelgat geschoten!

Wat kunnen we verwachten: een met AEC-as opgehoogd bedrijventerrein, waar van Bentum ook nog heer en meester is over de ‘uitgifte’ van grond aan derden, hij heeft het namelijk van de gemeente gekocht voor appel en ei, vangt heel veel subsidie en is vrij in de uitgifte aan wie dan ook (ook aan zichzelf: asfaltrecycling, betoncentrale, huisvuilopslag?). De Gemeente heeft, naief genoeg, slechts simpele voorwaarden gesteld… De Raad staat andermaal voor aap en likt z’n wonden. Vrijwel iedere partij heeft twijfels, behalve de PvdA en de SP: die adviseren 'wij van GroenLinks' een broodje 'kapsalon', het ligt helaas wel wat zwaar op de maag... 'moge het bekomen'.

Zie ook:  http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3498483/2013/08/26/Nederland-grootste-vuilnisimporteur-in-de-EU.dhtml

http://flevokustvoorinwoners.wordpress.com/

http://www.youtube.com/watch?v=-Ftr8JD6My8