In oktober en november is de GroenLinks-fractie (Judith, Iris, Bas, Guido, Robert Jan & Peter) druk bezig geweest met de begroting. We hebben hierbij een stuk intensiever samengewerkt met de PvdA. Zo hebben we gezamenlijke vergaderingen gehad, hebben we samen voorstellen ingediend en hebben we tijdens de raadsvergadering veel overleg gevoerd. Op die manier, als blok van 6 zetels, konden we werk verdelen en waren we een grote factor in de raad. We gaan kijken of en hoe we de samenwerking blijvend vorm kunnen gaan geven!
De begroting zelf was voor ons een prima uitgangspunt en nadat er nog wat een gesleuteld was konden we er ook met een gerust hart voor stemmen. De inbreng van GroenLinks bij deze begroting was groot. Voorstellen over het aan banden leggen van distributiecentra en meer gerichte economische promotie haalden het helaas niet. Alle andere voorstellen waar we aan mee hebben gewerkt haalden het wel. Hieronder waren plannen om het huisartsentekort te verminderen en een nachttrein te laten rijden. Andere voorstellen van ons willen we hieronder graag even uitlichten:
Discriminatie- en inclusiemaatregelen
We zijn bijzonder blij dat twee voorstellen (moties) over inclusie en het tegengaan van discriminatie aangenomen zijn. In de ene motie roepen we het college op om inclusie in Lelystad steviger op te pakken door meer eigenaarschap te nemen op de zogeheten Lelystadse Inclusie Agenda en zo nodig meer budget vrij te maken voor de uitvoering ervan. In de andere krijgt het college de opdracht om, o.a. met begeleiding van Bureau Gelijke Behandeling Flevoland, met plannen te komen hoe de gemeente discriminatie beter tegen kan gaan. De GroenLinks fractie vindt al heel lang dat onze gemeente veel te weinig actief is op deze onderwerpen. En hoewel we het afgelopen jaar wel degelijk zien dat het college op deze thema’s een stap in de goede richting zet is er wat ons betreft echt nog veel meer nodig.
Extra geld voor sport
In het voorjaar hebben we de nieuwe sportnota aangenomen, met goeie plannen voor een beter sportbeleid, sport inzetten als preventie, meer sportvelden en een extra sporthal.
Helaas gaat de uitvoering van die nota niet zo snel als we willen, onder andere door te weinig geld om de plannen uit te voeren. Een investering in sport heeft een social return on investment van 2,51, wat wil zeggen dat het meer dan loont om in sport te investeren omdat het ook rendeert op andere domeinen (arbeidsparticipatie, bestaanszekerheid, preventie, doorbreken vicieuze cirkel van kinderen in armoede). Daarom hebben we samen met o.a. Leefbaar Lelystad een motie opgesteld om tijdelijk (gedurende 2 jaar) 200.000 euro extra in te zetten op sportbeleid. Hiermee kan de wethouder bijvoorbeeld een extra beleidsmedewerker zetten op de uitvoering van de plannen van de sportnota.
Verbetering van toegang tot subsidies voor bewoners
In Lelystad zijn allerlei subsidies om inwoners van onze stad te helpen. Bijvoorbeeld om mensen die net buiten landelijke regelingen vallen een extra steuntje te geven om de energierekening te kunnen betalen. Of om mensen financieel te steunen voor het verduurzamen van hun woning. Uit de financiële cijfers bleek echter dat de subsidiegelden maar deels uitgegeven werden. In een motie heeft GroenLinks, samen met PvdA en JongLelystad opgeroepen tot een verbeterplan. Een plan van aanpak om meer mensen uit de doelgroep met lage inkomens en/of slecht geïsoleerde woningen de weg te laten vinden naar subsidiemogelijkheden. Het college zal begin 2024 met een gedetailleerd plan komen en hier uitvoering aan gaan geven.
Energiebesparing bij grootverbruikers
In de komende jaren worden er tekorten verwacht op het elektriciteitsnetwerk. De capaciteit laat dan niet altijd toe om alles wat we willen aansluiten, ook te kunnen aansluiten. We zien nu dat er voorlopig wel ruimte is voor nieuwe grote bedrijven, maar niet voor scholen. Dat is niet acceptabel en daarom hebben we met de ChristenUnie een voorstel gedaan om tot prioritering te komen, waar scholen en andere maatschappelijke voorzieningen voorrang krijgen op het stroomnet. Ook denken we dat er veel te winnen valt met energiebesparing. Alle energie die je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. Er is regelgeving om grootverbruikers te verplichten om energiebesparende maatregelen door te voeren. In de praktijk wordt er echter heel weinig gecontroleerd op deze regelgeving. Wij roepen de wethouder nu op om hier werk van te maken en de controles aan te scherpen en waar nodig te handhaven. Beide voorstellen zijn aangenomen met een mooie meerderheid.