In het bijzijn van ca. 50 belangstellenden heeft Sjaak kruis, GroenLinks lijsttrekker, afgelopen zaterdag om 14:15 de WisselWinkel geopend. In de WisselWinkel biedt GroenLinks de komende 6 weken ruimte voor allerlei initiatieven op het gebied van: schone energie, duurzame werkgelegenheid en ondernemerschap, deeleconomie, levendig stadscentrum, zorg dichtbij, de buurt dichtbij en veelkleurig Lelystad. Het gaat daarbij niet om de politieke kleur, maar om de aard van de initiatieven.

In een korte toespraak gaf Sjaak aan dat één van de belangrijke thema’s voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart a.s, revitalisering van het Stadscentrum, goed voor het voetlicht wordt gebracht in deze tijdelijke winkel (pop-up store). De, veelal landelijke, vastgoedeigenaren in het stadscentrum bleken nauwelijks tot niet bereid aan een dergelijk initiatief mee te werken, aldus Kruis: ‘hun starre regels en normen verzetten zich daar tegen. Anders lag dat bij de lokale eigenaar / ondernemer Meeuwsen, die wel bereid was medewerking te verlenen om op zo’n manier zichtbaar te maken welke kansen een andere benadering van detailhandel, economie en maatschappelijk samenwerken biedt voor het stadscentrum’.

 

Zaterdag werden een aantal activiteiten voor de komende periode bekend gemaakt:

·                     Workshop Duurzame energie

·                     Lijstrekkersbijeenkomst over het stadscentrum

·                     Wereldcafé op 6 maart

·                     Fototentoonstelling Iraanse fotografe rond wereldvrouwendag op 8 maart

·                     Diversiteitsbijeenkomst

De  data worden bekend gemaakt via de GroenLinks website en via (pers)berichten.

 

De WisselWinkel zal de komende 6 weken geopend zijn op maandag van 13-17 uur, op dinsdag tot en met vrijdag van 11-17 uur en op zaterdag van 9-17 uur. In de WisselWinkel zijn er diverse themahoeken: informatie over duurzame energie, informatie over biologische landbouw, voedselinzameling (iedereen kan houdbare producten langsbrengen!), werkplekken voor bv. ZZP-ers  en de ruil- en schenkhoek, waar spullen geruild kunnen worden, waar een ieder die spullen over heeft ze kan komen brengen en waar mensen die dat nodig hebben gratis kunnen shoppen. Andere initiatieven voor activiteiten of bijeenkomsten kunnen zich nog melden.

Belangrijk is de Ideeënmuur waar elke Lelystedeling zijn of haar ideeën voor een beter Stadscentrum kan opschrijven. GroenLinks biedt die aan het nieuwe college aan na 19 maart.

In de WisselWinkel biedt GroenLinks een lokale ondernemer die materialen hergebruikt (o.a schelpen) de mogelijkheid haar spullen te verkopen. Ook kunstenaars exposeren hun werk (Kitty van den Beld en Anna Ferrazzo). En natuurlijk is er de stamtafel met informatie over GroenLinks en voor een gesprek met één van de kandidaten.

 

Bijgevoegd enkele foto’s en een filmpje die een goede sfeerimpressie van de dag geven. De muzikale omlijsting werd verzorgd door Sabrina Pruijssers (Manoah Music).