GroenLinks heeft zich tot nu toe steeds verzet tegen verplaatsing van het oorlogsmonument. Daarvoor hebben wij de volgende argumenten:

Het monument is voor de huidige plek ontworpen en ingericht. De locatie, verstild in het stadspark en toch centraal en goed bereikbaar, leidt jaarlijks tot een mooie ceremonie, die een vaste traditie in de stad is geworden. Er is vanuit dat perspectief geen aanleiding om te verplaatsen.

Lelystad heeft een slecht track record als het gaat om het waarderen van belangrijke bestaande plekken en voorzieningen in de stad, ons culturele erfgoed (zo hebben we in het verleden het zwembad en de Waterwijzer gesloopt). Het wordt hoog tijd meer waardering te tonen voor dergelijke plekken en hun geschiedenis.

In de aanleiding van het verzoek van het comité 4 en 5 mei speelden de bezoekersaantallen een grote rol. Als vaste bezoeker van deze bijeenkomsten hebben we dat nog nooit als probleem ervaren, maar indien er plek gevonden moet worden voor meer bezoekers volstaat een eenvoudige herinrichting van de omgeving van het monument om dat te accommoderen.

De bereikbaarheid van de huidige locatie is nauwelijks minder dan die van het stadscentrum. Voor de groep kwetsbaren zijn bovendien altijd goede maatwerkoplossingen te vinden.

Het vraagstuk van de “prominentere plaats” die het oorlogsmonument zou verdienen, is wat GroenLinks betreft de discussie of de Waalsdorpervlakte voor zoiets een mindere plek is dan de Dam, oftewel een discussie over appels en peren.

Wat GroenLinks Lelystad betreft, is een belangrijk deel van de redenen waarom in 2018 het besluit tot verplaatsing werd uitgesteld ook nu nog steeds geldig. Bovendien vragen wij ons sterk af of het überhaupt nog wel te verplaatsen zonder dat het in elkaar stort? Over de technische staat van het oorlogsmonument van Bouter zijn grote twijfels! Mocht er behoefte zijn aan een oorlogsmonument / herdenkingsplek in het stadshart, dan zou dat wat GroenLinks betreft een nieuw monument moeten zijn, een nieuw ontwerp op de dan te kiezen plek. Zeker geen verplaatsing van een monument dat, qua ontwerp, voor een andere locatie bestemd is!