De bedrijven Bol en Bestseller zijn van plan om grote distributiecentra te ontwikkelen op de Flevokust, het bedrijventerrein ten noorden van Lelystad. Zij hebben hier inmiddels grond voor aangekocht. Een volgende stap is het vaststellen van het bestemmingsplan, waar de gemeenteraad deze week over bijeen gekomen is.

GroenLinks is, samen met de PvdA, op dit moment geen voorstander van de komst van grote distributiecentra en daarom hebben we tegen het bestemmingsplan gestemd. Redenen daarvoor zijn onder andere het stroomverbruik, de milieu-effecten, de druk op de wegen door toenemend vrachtverkeer, geluid- en lichtoverlast en de impact op het landschap. 

De belangrijkste reden is dat er door de vestiging van deze bedrijven een plek nodig is voor arbeidsmigranten die uit andere landen naar Lelystad komen. De effecten daarvan zien we in de huidige, meestal kwetsbare, wijken. De huisvesting is vaak mensonwaardig, met veel mensen op een kamer en zonder veel rechten. Ook ontstaat er in de wijk soms overlast door bijvoorbeeld geluid en parkeerdruk. Voor de huidige aantallen is de laatste jaren geen oplossing gevonden. Als we de arbeidsmigranten een fatsoenlijk onderkomen willen geven, moet daar een goed plan voor zijn. Met het groeiende woningtekort te komende jaren komt dat niet vanzelf goed.

De waarde voor de economie, die niet zo groot is als soms wordt beweerd, weegt niet op tegen de vele nadelige risico’s waarmee deze ontwikkelingen gepaard gaan. Omdat de wethouder en de bedrijven geen harde toezeggingen konden doen en met concrete plannen konden komen, konden we niet anders dan tegen deze bestemmingsplannen stemmen. Helaas haalden de voorstellen een meerderheid van 21 voor en 14 tegen. Hiermee is de komst van deze bedrijven een stuk dichterbij gekomen.