Op 4 september 2012 heeft het Lelystadse college het besluit genomen “een negatieve grondhouding aan te nemen tegen het verrichten van (proef)boringen naar schaliegas op of onder Lelystads grondgebied en vooralsnog geen medewerking te verlenen aan het verlenen van vergunningen die de opsporing en winning van schaliegas en/of steenkoolgas mogelijk maken”.
Dat is een mooi statement, maar hoe hard is dat? GroenLinks vroeg dit onlangs aan het college…

Wat is ‘schaliegas’ eigenlijk? Schaliegas is gas dat ‘verstopt’ zit in harde gesteentelagen, zoals leisteen. Boren op zich heeft geen gasstroom tot gevolg, er moet duchtig geholpen worden door het injecteren van grote hoeveelheden zand, water en chemicaliën. (‘fracking’) Daarmee wordt het gesteente als het ware ‘gekraakt’ waardoor er gas vrijkomt. De slurrie van chemicaliën (een coctail van tamelijk giftige!) en water moet weer worden verwijderd, waarbij zware metalen en lichte radioactiviteit uit de bodem vrijkomen. De weer opgepompte stoffen zijn daarom gekwalificeerd als ‘chemisch afval’. Erger is dat een gedeelte van de chemicaliën in de bodem achter blijft. Ook komt er methaan uit deze substantie vrij die niet af te vangen is, en vrij methaan (aardgas) is een berucht broeikasgas. Er zijn aantoonbare blijvende negatieve gevolgen voor het milieu en de bodemkwaliteit. (grond- en bronwater)

Wat is de reden dat ‘fracking’ in kringen van de olie- en gaslobby toch nog populair is? Omdat die onvoldoende omgeschakeld zijn naar ‘duurzaam’, er staat voor miljarden aan dure boorinstallaties die overal ter wereld werkloos zouden wegroesten als we op andere (zonne- en wind)energie  zouden overgaan. En de ‘grijze’ energielobby is conservatief en krachtig. Aan de andere kant: in Nederland zou het volledig exploreren van de schaliegaslagen slechts voor een 10tal jaren in onze energie kunnen voorzien. Voor GroenLinks reden om te zeggen: Schaliegas is ‘risky business’ en vanwege het milieu volstrekt verwerpelijk. Het is daarom des te merkwaardiger dat er wereldwijd nauwelijks onderzoek naar de gevolgen van winning van schaliegas is gedaan…

In Nederland kun je als gemeente nog zo duidelijk ‘Nee’ tegen deze praktijken zeggen, het is de landelijke overheid die uiteindelijk het laatste woord heeft. Daarom kan het zomaar gebeuren dat het bedrijf Cuadrilla toestemming heeft voor proefboringen in de N.O. polder. Ook elders in Nederland worden de mogelijkheden van schaliegaswinning onderzocht. Het Europese parlement heeft geen hard ‘nee’ gezegd tegen de mogelijkheden van schaliegaswinning, wel dat er voorzichtig en verantwoordelijk mee omgegaan moet worden..

De technologie van ‘fracking’ wordt in de Verenigde Staten al langer toegepast. Bij metingen werd tussen 1980 en 1992 een forse toename gemeten van vervuilende stoffen in grondwater in agrarische gebieden, bij parken en waterbronnen.

GroenLinks Lelystad is blij met de uitspraak van het college, maar is verbijsterd dat er zo met ons milieu gespeeld wordt, zelfs zo erg dat we ‘water zien branden’ (de  documentaire ‘Gasland’, onlangs uitgezonden door de VPRO  laat zien dat dát zelfs mogelijk is….)

Artikel NRC: http://www.nrc.nl/nieuws/2013/06/25/winning-schaliegas-vervuilt-drinkwa…

Kijk ook op: http://tegenlicht.vpro.nl/nieuws/energie/2011/schaliegaswaaromniet.html

en http://schaliegasvrij.nl

http://www.milieudefensie.nl/schaliegas/petitie?utm_source=stop+schaliegas+petitie&utm_medium=nieuwsbrief&utm_campaign=schaliegas