Gisteren heeft de PvdA in de tweede kamercommissie laten weten niet (meer) tegen schaliegasboringen te zijn, weliswaar onder zekere voorwaarden, maar toch! Het zou het ‘gat’ tussen duurzame energie en steenkolenverbruik kunnen oplossen, aldus de PvdA. Eerder had Henk Kamp, VVD minister, de waarde van schaliegasboren al zeer gebagatelliseerd. Maar nu de PvdA een ommezwaai gemaakt heeft, is er plots weer een meerderheid om schaliegasboringen toch toe te staan. De gemeente Boxtel heeft al furieus gereageerd. Boxtel is net als de N-O polder, en mogelijk ook Lelystad, Dronten en andere plaatsen, een ‘vind’gebied voor gasboorders, zoals de engelse firma Cuadrilla.

Zoals in ons vorige item uitgelegd, is schaliegasboren in feite een milieuramp oproepen: je kunt er op wachten dat het fout gaat. En je kunt als gemeente wel ‘intentieverklaringen’ afgeven, maar die blijken boterzacht, zo ook in Lelystad. Als de coalitie in Lelystad zich niet veel  duidelijker uitspreekt dan ‘vooralsnog etc.’, dan weet GroenLinks wel waar de klepel hangt. Erger is dat PvdA en VVD zich gaan verschuilen achter:  ‘Ja, dat is landelijk beleid.’  En het ministerie denkt dat dat ook zo is. Het lijkt me goed om dat even uit te zoeken, het gaat om de ondergrond onder Gemeenten. Als daar verzakking of uitstoot van methaan (bijv. in sloten en vaarten) zal gaan optreden, lijkt het ineens de verantwoordelijkheid van die gemeente te worden: maar het was toch landelijke verantwoordelijkheid? Dat valt echt niet te rijmen!

  In het kader van energieneutraliteit (terugbrengen van Co2) doet Lelystad het niet heel slecht, maar het kan heel veel beter: zonnepanelen, ‘geclusterde’ windenergie, ledverlichting in de openbare ruimte, en nog veel meer inventieve mogelijkheden. Schaliegas is de oplossing van de verliezer/vervuiler: die betaalt, toch? Daardoor zou Lelystad terugvallen naar 'grote vervuiler' ...De PvdA kiest hiermee voor terugkeer naar de 19e eeuw: fossiele brandstoffen uitputten, en de vervuiling daarvoor maar voor lief nemen….

- Het Lijkt erop dat de PvdA inmiddels via een extra congres weer 'tegen' is, maar dat geeft volgens GroenLinks vooralsnog geen enkele duurzame garantie voor de toekomst-  Dus:

Teken de petitie van Milieudefensie TEGEN schaliegas :  http://www.milieudefensie.nl/schaliegas/petitie?utm_source=stop+schaliegas+petitie&utm_medium=nieuwsbrief&utm_campaign=schaliegas