Deze regiovisie ging over de gezamenlijk aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling, met de volgende 3 hoofdpunten:
- Huiselijk geweld en kindermishandeling moet eerder en beter in beeld komen
- We willen huiselijk geweld stoppen en duurzaam oplossen
- Bieden van zorg voor specifieke groepen
De regiovisie laat zien wat er nodig is om geweld te voorkomen en/of stoppen.
Onze fractie kan zich goed vinden in de regiovisie en in de focus op de 3 hoofdpunten. Wel hebben we op twee onderdelen extra aandacht gevraagd:
- In de praktijk zien we dat de cijfers van meldingen bij Veilig thuis de afgelopen jaren zijn gestegen, zeker in Lelystad. In de raadscommissie voorafgaand aan de bespreking in de raad vroegen we het college dit nader uit te zoeken. Hierop kregen we de toezegging van de wethouder.
- We willen het college extra aanmoedigen om zich in de regio in te zetten om de cirkel van geweldpleging te stoppen. Een voorbeeld daarvan is de beschikbaarheid van noodbedden en hulp voor (vermoedelijke) plegers van huiselijk geweld. Hiertoe dienden we een motie in die met grote meerderheid van stemmen (slechts 4 tegenstemmen) werd aangenomen.
Wat punt 2 betreft: ja, het voelt wat tegennatuurlijk. Natuurlijk moeten plegers via en door ons rechtssysteem gestraft worden, maar… door meer in te zetten op hulp aan deze groep wordt uiteindelijk het slachtoffer geholpen én is het thuis veiliger.
In de regiovisie wordt uitgesproken dat waar dat nodig is gebruik gemaakt wordt van de wet tijdelijk huisverbod. Die tijdelijke uit huis plaatsing van de pleger voorkomt escalatie van geweld en geeft hulpverlening en politie tijd om goed te kijken naar wat er gebeurd is en wat er nodig is voor een veilig thuis. Daarom moet de beschikbaarheid van noodbedden voor deze tijdelijke uit huis plaatsing beter. Onze motie riep het college op dit mee te nemen in regionaal overleg.
In de regiovisie wordt ook ingegaan op hulpaanbod aan de plegers om herhaling te voorkomen. Trauma’s, verslaving en/of agressieproblemen moeten aangepakt worden om te voorkomen dat de pleger weer de fout in gaat. Plegers zijn vlak na een incident het meest gemotiveerd in het accepteren van hulp. En uit ervaring is bekend dat een dak boven het hoofd zorgt dat een pleger meer openstaat voor hulpverlening en hij/zij beter meewerkt met het eventuele strafproces. Daarom is het belangrijk dat het hulpaanbod aan deze groep toereikend is. Ook hiervoor vroeg onze motie aandacht.