Na de verkiezingen namen wij samen met de VVD en Jong Lelystad (de 3 grootste partijen) het initiatief om te komen tot een zogenoemd raadsakkoord. Het verschil met een traditioneel coalitieakkoord is dat er niet wordt gezocht naar een kleine meerderheid om mee te besturen (‘coalitie-oppositie’, maar dat geprobeerd wordt zoveel mogelijk partijen mee te laten schrijven aan het akkoord. Dat doet wat ons betreft recht aan de versnipperde uitslag in Lelystad. Een groot voordeel is daarnaast dat het debat nu plaatsvindt in de raad in plaats van binnen het college van Burgemeester en Wethouders.

We willen zelf natuurlijk ook graag meedoen in dit proces. Daarom hebben we 2 externe procesbegeleiders aangesteld om alles in goede banen te leiden. Zo zijn we in april gestart met 14 gelijkwaardige partijen, met allemaal evenveel invloed. Elke partij zit met 2 personen aan tafel. De eerste bijeenkomsten zijn inmiddels geweest en daar is onder andere gesproken over de planning, de cultuur en de spelregels, zeg maar de randvoorwaarden. Niet alleen voor deze fase, maar ook voor de komende 4 jaar.

Het echte werk gaat nu beginnen. In mei vinden er verschillende sessies plaats waar door middel van gesprekken met instanties en met elkaar, geprobeerd wordt om tot een gezamenlijke tekst te komen. Dit gebeurt per thema, denk bijvoorbeeld aan bereikbaarheid, onderwijs of natuur. Iris, Judith en Bas nemen afwisselend deel aan deze gesprekken namens GroenLinks Lelystad. Over deze thema’s hebben we natuurlijk intern goed gesproken, onder andere met de fractie en een afvaardiging van het bestuur. Zo is er bepaald wat we belangrijke punten vinden en waar we onze handtekening juist niet onder kunnen zetten.

In deze serie gesprekken wordt geprobeerd met de andere fracties overeenstemming te vinden op belangrijke punten. Zaken waarop dat niet lukt kunnen worden besproken in de raad zelf, zodat de democratie haar werk kan doen. Als partijen zich niet in het geheel kunnen vinden, kunnen ze ervoor kiezen van tafel te stappen. Wij hopen natuurlijk dat er een flink aantal partijen aangesloten blijft bij de gesprekken. Het idee is om een akkoord te schrijven op hoofdlijnen, maar wel concreet te worden zodat doelen en ambities duidelijk zijn.

Als deze gesprekken voorbij zijn volgt de volgende fase: het aanstellen van wethouders die het raadsakkoord mogen gaan uitvoeren. Op de achtergrond wordt dat voorbereid, maar onze focus ligt nu uiteraard volledig bij de inhoudelijke gesprekken die vanaf nu plaatsvinden. Zodra we in een volgende fase zijn beland houden we jullie natuurlijk op de hoogte.

Vragen over dit proces, over de formatie of over het raadsakkoord? Mail dan even met me!