Door een vreemde constructie wilde het college in elk geval de P-ex van de kust nog voor 1 juli overdragen aan de eigenaren van Batavia Stad Outlet Shopping (BSOS). Reden daarvoor is (waarschijnlijk) het feit dat Batavia Stad op die datum in andere handen over is gegaan en de miljoenen die er mee gemoeid zijn, daardoor meegenomen konden worden in de verkoopprijs.
Uiteindelijk bleek de hele constructie dermate ingewikkeld dat de juristen aan beide kanten er niet op tijd uitgekomen zijn. Het voorstel dat op 29 juni aan de raad werd gedaan was dan ook om maar in te stemmen met een soort intentie overeenkomst op 30 juni, in goed vertrouwen dat ze er wel uit zullen komen met de 4-5 contacten die nog moeten worden opgesteld.

Dat vertrouwen in een nog volledig onbekend contract met een paar vage kaders als grondslag, was juist waar onze fractie heel veel moeite mee had. Vertrouwen is goed, blind vertrouwen is erg onverstandig. 35 raadsleden zijn ingehuurd om het college te controleren en de stad te behoeden voor uitglijders. Wij doen dat op basis van informatie, niet op iemands blauwe ogen.

 

Parkeerbeheer is een vak en er is niets op tegen om dat uit te besteden. In het totale parkeergebied van de stad zitten voor marktpartijen aantrekkelijke onderdelen (kust) en delen waar minder op te verdienen valt. Om te verkomen dat één bedrijf de krenten uit de pap krijgt en de gemeente met de verliesgevende delen blijft zitten,  hebben wij sterk aangedrongen op een aanbesteding van het totale parkeergebeuren in de stad. Alleen dan is het mogelijk om als gemeente zelf differentiatie aan te kunnen brengen in de tarieven en dat kan weer van belang zijn om het bezoek aan  minder attractieve  gebieden te stimuleren.  Lagere P-tarieven kunnen gecompenseerd worden met hogere tarieven elders. Zelfs voor het inbedden van een contact met BSOS in de uiteindelijke aanbesteding hebben wij voorstellen gedaan. Technisch, juridisch was dat heel goed mogelijk geweest.

 

Het college gaat het parkeerterrein bij BataviaStad voor maar liefst 40 jaar verhuren voor een vast bedrag, waarbij BSOS het contract eenzijdig kan opzeggen na 10 jaar, de gemeente niet. Wij vinden dat onvoorstelbaar. Commentaar van Lelystads Belang (Voorheen Trots) op de termijn van 40 jaar: Zo krijgt over je graf heen regeren voor de meeste raadsleden wel een erg letterlijke betekenis.

Gelukkig was de totale oppositie eensgezind. Wij wilden op z’n minst uitstel tot er meer bekend was over de fijtelijke inhoud van de afspraken. Het argument dat iedere maand uitstel € 100.000 verlies oplevert had makkelijk gecompenseerd kunnen worden door de tarieven aan de kust een beetje te verhogen. Een amendement van die strekking heeft het niet gehaald vanwege de gesloten gelederen van de coalitie. Zij kwamen nog met een motie om in elk geval geen NUON en andere reserves in te zetten ter dekking. Een doekje voor het bloeden.

 

Al met al een bizarre vertoning die eindigde met een in alle haast nog ingediende motie van treurnis. Niet gehaald natuurlijk, maar wel een duidelijk signaal richting de wethouder Wout Jansen, die voorafgaand aan het debat nog beklemtoonde dat hij op bredere steun uit was dan alleen die van de coalitie.