Cultuur in de wijken

Cultuur wordt – mede op aangeven van GroenLinks - in het Raadsakkoord 2022-2026 genoemd als een belangrijke voorziening die past bij een levendige stad met 100.000 inwoners. In het raadsakkoord dagen we de wethouder uit om inwoners meer te betrekken bij culturele activiteiten.

Eén van de voorstellen die we toen hebben gedaan is het financieren van laagdrempelige culturele activiteiten in de wijken, die aansluiten op de behoefte die er in die wijk leeft.

Het cultuurbeleid wordt nu uitgewerkt. In de loop van 2023 gaat de raad hierover beslissen om zo in 2024 te kunnen starten. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee, maar we wilden niet wachten tot 2024 met de uitvoering van onze wensen om cultuur laagdrempeliger te maken en dichter bij de inwoners te brengen.

Daarom hebben we een voorstel gedaan dat 100.000 euro vrijmaakt om in 2023 al culturele activiteiten in de wijken mogelijk te maken. Dat voorstel (amendement) is afgelopen dinsdag met meerderheid van stemmen aangenomen (21 voor en 15 tegen), met steun van de PvdA, D66, Jong Lelystad, Christenunie, SP en de VVD.

Verduurzamen versnellen

In deze tijd van klimaatverandering en van hoge energieprijzen is het extra belangrijk om zo snel mogelijk te verduurzamen en energiebesparende maatregelen in te zetten. Energie die bespaard wordt, hoeft ook niet opgewekt te worden. Besparen is nu en op de lange termijn beter dan energie-uitgaven compenseren.

Momenteel wordt al werk gemaakt van het verduurzamen van bestaande woningen die dit het hardst nodig hebben, in combinatie met de inzet van energiecoaches en het verder onder de aandacht brengen van diverse subsidieregelingen.

Samen met D66, waarmee we samen het voorstel schreven, zien we graag dat deze inzet wordt uitgebreid. We denken dan aan laagdrempelige en snelle oplossingen, zoals de inzet van zogeheten fixbrigades die letterlijk in de wijken langs de deuren gaan om woningen te voorzien van isolerende en energiebesparende maatregelen. Hierdoor besparen bewoners geld en energie, zonder enorme investeringen te doen. Het is wenselijk aan te sluiten bij bestaande organisaties en initiatieven, zoals bijvoorbeeld De Kluswinkel.

Met deze voorstellen sparen we het klimaat, voorkomen we energiearmoede en dragen we ook nog bij aan werkgelegenheid.

Extra geld naar tegengaan energiearmoede bij inwoners, bedrijven en instellingen

De gestegen energieprijzen en de recordhoogte van de prijsinflatie hakken erin.

Samen met een aantal partijen waaronder het CDA vinden we het belangrijk om - als meest nabije overheid - onze inwoners, ondernemers, instellingen, verenigingen en stichtingen te kunnen ondersteunen in de ontstane energiearmoede. In het Raadsakkoord 2022-2026 hebben we uitgesproken dat we de armoede onder gezinnen willen halveren (aansluitend op de landelijke ambitie).

Er wordt vanuit de landelijke overheid natuurlijk al het een en ander gedaan, alleen komt niet iedereen daarvoor in aanmerking en hebben culturele instellingen en sportverenigingen het bijvoorbeeld heel zwaar. Daarom hebben we een miljoen extra vrijgemaakt om in 2023 deze groepen te kunnen helpen. De wethouder komt voor het einde van het jaar met een plan hoe we deze extra budgetten in gaan zetten.

We zijn heel blij dat dit budget met zulke brede steun binnen de raad (32 van de 37 raadsleden stemden voor) beschikbaar komt.