Het college heeft ongetwijfeld, net als wij, kennis genomen van het tekort aan opvangplaatsen voor asielzoekers in Ter Apel en de omstandigheden waarin asielzoekers, inclusief kinderen, momenteel in Ter Apel verblijven.
De burgemeester en voorzitter van de veiligheidsregio Groningen vertelt na zijn bezoek aan Ter Apel in april: “Kinderen spelen tussen het afval. De GGD schreef vorig jaar twee rapporten over de omstandigheden in de noodopvang: ‘het is er onhygiënisch, er hangt een penetrante rioollucht in de opvangtenten en urinoirs zitten vol met urine en bruine drab, er is kans op besmettingen en infectieziekten, er is nul privacy en het is brandgevaarlijk.’ Op een festivalterrein zijn oneindig betere sanitaire voorzieningen. Het is een andere categorie mensen of zo, ik weet het niet. Aan alle kanten overtreden we de wet. Het is een beschaafd land onwaardig. Sinds afgelopen zomer trek ik al aan de bel. Het gaat gewoon niet meer in Ter Apel. Er móet doorstroom komen. Maar er is geen ruimte, we hebben geen plaatsen, zeiden de collega’s in het land. En moet je een half jaar later zien. Duizenden opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen worden gecreëerd. Het Rijksvastgoedbedrijf zet een stap vooruit met lege kantoorgebouwen. Dat is mooi, maar het had een half jaar geleden moeten gebeuren toen Ter Apel overliep.”
Vorige week was de situatie in Ter Apel dermate nijpend dat het erop leek dat mensen de nacht buiten op het gras door moesten brengen. De volgende dag heeft het Rode Kruis crisisnoodopvang geboden in Ter Apel. Het COA spreekt van “een indrukwekkend dieptepunt”. Het Rode Kruis beschrijft de situatie als “beneden elk humanitair peil en ronduit onacceptabel.”
In de informatienota Opvang Oekrainse vluchtelingen van 12 april geeft het college ook aan dat de de Veiligheidsregio Groningen een dringend verzoek heeft gedaan aan de Veiligheidsregio Flevoland om invulling te geven aan crisisnoodopvang door tijdelijk ruimte te maken voor de opvang van 100 asielzoekers per veiligheidsregio. En dat gemeenten in Flevoland versneld 100 statushouders opvangen, die al onderdeel van de reguliere taakstelling van de gemeenten zijn.
Het COA deed gister (opnieuw) een oproep naar gemeenten voor de opvang van asielzoekers.
Hierover heeft de fractie van GroenLinks de volgende vragen aan het college:
- Hoe waardeert het college de situatie waarin mensen in de asielopvang in Ter Apel verkeren?
- Lelystad is onlangs in staat geweest in relatief korte tijd noodopvang te realiseren voor vluchtelingen uit Oekraïne. Welke mogelijkheden zijn of worden door het college onderzocht om kortdurende crisisopvang te bieden aan (een klein aantal) statushouders of asielzoekers en zo de huidige crisissituatie in Ter Apel te helpen verlichten? Wat zijn de uitkomsten van dit onderzoek?
- Een belangrijke oorzaak van het schrijnende tekort aan fatsoenlijke opvangplekken in Ter Apel is het gebrek aan doorstoom van statushouders naar opvanglocaties of huisvesting elders in het land. Heeft het college onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van de gemeente Lelystad om op middellange en/of lange termijn meer statushouders te huisvesten in Lelystad, om zo het permanente tekort aan opvangplekken en huisvesting voor asielzoekers en statushouders in Ter Apel en elders in het land te helpen oplossen? Behoort het toevoegen van zogeheten midstay-woningen zoals Lars en Lily tot de mogelijkheden?
- Op welke wijze wordt er door de gemeente Lelystad, al dan niet gezamenlijk in de regio, druk uitgeoefend op de rijksoverheid om met een structurele, landelijke oplossing te komen voor het tekort aan opvangplekken en huisvesting voor asielzoekers en statushouders?
- Welke andere mogelijkheden ziet het college om als gemeente een bijdrage te leveren aan het oplossen van de huidige opvangcrisis en het helpen voorkomen ervan in de toekomst?
Kijk hier dit deel van de vergadering terug.