Om meer te weten te komen over de nieuwe OV-concessie in Lelystad en Flevoland hebben Peter van der Wal en Dimitri Sessink, fractieassistenten van respectievelijk GroenLinks en de SP in Lelystad, een WOB-verzoek ingediend bij de Provincie Flevoland. Per september 2021 zal het ​stadsvervoer in ​Lelystad en in december 2023 ook dat in de regio door een nieuwe aanbieder worden uitgevoerd, maar veel is nog niet bekend.

Eind september 2019 is de naam van de aanbieder bekend gemaakt die zowel het streek- als het stadsbusvervoer in Flevoland, Gelderland en Overijssel​gaat verzorgen. De dienstregeling zal een uitvloeisel zijn van een openbare aanbesteding die vanaf het moment van ingang niet meer valt onder de gemeente Lelystad, maar onder de verantwoording van provincie Flevoland. Afgelopen december bereikten ons geluiden over de nieuwe dienstregeling, die we graag willen onderzoeken.

Informatie over OV-concessie

Om onze controlerende taak als raadsfracties te kunnen uitvoeren, dienen we vanzelfsprekend over de daarvoor benodigde informatie te beschikken. Omdat het aanbestedingsdocument nergens vindbaar is, hebben we navraag gepleegd bij onze provinciale collega's. Helaas konden zij het gevraagde document niet verstrekken. Hierop hebben we vandaag een verzoek om informatie ingediend bij de provincie op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Met de concessie-documenten hopen we duidelijkheid te krijgen in hoeverre de wensen die de gemeente Lelystad heeft aangeleverd, erin zijn opgenomen. Daarnaast krijgen we inzage in de wijzigingen die de nieuwe dienstregeling tot gevolg zal hebben. Tenslotte is de nieuwe dienstregeling nu nog niet in beton gegoten, zodat waar noodzakelijk nog wijzigingen aangebracht kunnen worden.

Busvervoer is belangrijk voor veel Lelystedelingen

Voor onze fractie is het belangrijk dat mensen die zijn aangewezen op busvervoer dit zo dicht mogelijk bij hun woning kunnen gebruiken. Van de Lelylijn is onze fractie een groot voorstander. Het doet ons dan ook goed dat dit een gevoel is dat (bijna) raadsbreed wordt gedeeld. Vooralsnog is de enige manier om bijvoorbeeld Noordoostpolder te bereiken nog door gebruik te maken van busvervoer. Allemaal redenen waarom wij vinden over de concessie te moeten beschikken.

Wij zijn enorm benieuwd naar de reactie die we op ons Wob-verzoek zullen ontvangen. Volgens deze wet mag het maximaal vier weken duren voor we deze in ons bezit gesteld krijgen, dus we wachten in spanning af. Hierbij willen we graag de plezierige samenwerking met en steun van onze collega's van de SP benadrukken.