De gemeente Lelystad moet de komende jaren flink bezuinigen, vooral doordat we flink minder geld krijgen van de landelijke overheid. GroenLinks vindt dat een onverantwoorde keuze: miljoenen bezuinigen gaat bijna altijd ten koste van kwetsbare mensen die de overheid juist het hardst nodig hebben.

In de laatste paar maanden hebben we met alle partijen onderhandeld om tot een compromis te komen. Dat was lastig, omdat er 14 partijen in de gemeenteraad zitten. Uiteindelijk hebben we met 9 van die partijen een compromis bereikt. Daar worden we niet gelukkig van, maar we vinden het wel acceptabel.

Sommige van de bezuinigingen worden intern opgevangen, zoals op ICT, het Raadsbudget, Economische Zaken en schoonmaakkosten. Maar er moeten ook veel pijnlijkere keuzes worden gemaakt. Zo gaat er straks minder geld naar de jeugdzorg, cultuur en investeringen in de wijken.

Met de 9 partijen zijn we tot een pakket gekomen waar we mee kunnen leven. We verhogen de parkeertarieven, de toeristenbelasting, de rioolheffing en de hondenbelasting licht, en met die kleine lastenverhoging kunnen we belangrijke zaken in de lucht houden. Zo blijven de buurtwerkers, jongerencoaches, het mantelzorgcompliment en de subsidie voor asbestrenovatie (deels) overeind. Er blijft ook geld gereserveerd voor onderwijs, sport, armoedemiddelen en beschutte werkplekken.

GroenLinks had zelf graag natuurlijk een nog socialer en groener pakket gehad, maar gezien de politieke realiteit in de gemeenteraad zijn we aardig tevreden met dit resultaat.

Hieronder de bijdrage die fractievoorzitter Bas de Reus namens GroenLinks dinsdag uitsprak bij de behandeling in de raad:

"2.5 jaar geleden zaten we bij elkaar om het Raadsakkoord uit te werken, en nu zijn we bij elkaar om dat Raadsakkoord bij te stellen. Deze begroting heeft een schaduwkant door de forse bezuiniging die ons is opgelegd. Het Rijk heeft ons, en andere gemeenten, met een last opgezadeld die we niet zomaar kunnen opvangen. Dat betekent helaas dat we niet alles meer kunnen doen, en dat doet pijn. Tegelijk zien we dat zwembaden of bibliotheken in andere gemeenten hun deuren moeten sluiten. Dat blijft ons gelukkig bespaard.

We staan hier dan ook met gemengde gevoelens. Enerzijds is er de pijn van de keuzes die onvermijdelijk zijn geworden; anderzijds zijn we opgelucht dat er een voorstel ligt, gesteund door een brede meerderheid.

Als GroenLinks hadden we zelf liever gezien dat de sterkste schouders meer bijdroegen en dat we meer sociale en culturele voorzieningen konden behouden waar alle inwoners van profiteren. Maar we herkennen ook de politieke werkelijkheid die dit totaalpakket heeft gevormd. Een pakket dat ons niet doet stralen van geluk, maar dat wel acceptabel is. We waarderen bovendien de bereidheid van de andere fracties om compromissen te sluiten.

Het Raadsakkoord reserveerde budgetten voor investeringen in bestaande wijken, armoedebestrijding, een kindvriendelijke stad en Corneel. Helaas zijn deze middelen voor Corneel en de wijken deels onbenut gebleven, waardoor we ze nu voor bezuinigingen inzetten. Dat is enerzijds nuttig, maar we vinden het teleurstellend dat het college niet eerder gebruikmaakte van deze middelen. We roepen het college dan ook op om vaart te maken met deze investeringen en andere reserveringen tijdig in te zetten. Lukt dit niet, dan verwachten we dat het college bij de raad terugkomt in plaats van het budget zonder goede motivatie op de plank te laten liggen.

Ook wij zien de noodzaak om de jeugdhulp te hervormen. Tegelijkertijd is het een lastige positie: we moeten instemmen met een forse bezuiniging die we hopen te bereiken via een hervorming waarvan we nog maar beperkt kunnen overzien hoe die er in de praktijk uitziet. We vinden het belangrijk dat we naast de jongeren blijven staan en dat we de hulp bieden die helpend is. Hier zullen we scherp op blijven letten in de uitwerking van de plannen.

We zijn tevreden dat enkele belangrijke zaken overeind zijn gebleven, soms met een kleiner budget, maar toch: sportsubsidies, de LEA, jongerencoaches, buurtwerkers, armoedemiddelen en investeringen in de huidige wijken blijven behouden. Hier dragen we zelf ook aan bij door onder andere het Raadsbudget in te krimpen en minder uit te geven aan Economische Zaken, zonder dat inwoners een grote lastenverzwaring krijgen. Met dit pakket, zoals vervat in ons amendement, kunnen we uiteindelijk instemmen, en we hopen dat vanavond een ruime meerderheid van de raad dan ook dit voorstel steunt."