De overheid, dus ook de gemeente Lelystad, is er voor het algemeen belang. Maar hebben de burgers het gevoel dat we het voor en met hen samen doen? Een toenemend deel van onze inwoners voelt zich niet gehoord. De polarisatie via de sociale media dringt steeds vaker door in het politieke debat. Onderzoek wijst uit dat het vertrouwen in de politiek licht gestegen is, maar het is ook duidelijk dat veel inwoners zich niet (voldoende) herkennen in de volksvertegenwoordigers. Onze burgers zijn afhankelijk van onze uitvoerende ambtenaren. De affaire met de kinderopvangtoeslag bij de Belastingdienst laat zien hoe belangrijk het is dat de uitvoerende taken van de overheid zorgvuldig en met aandacht voor de mens plaatsvinden. GroenLinks Lelystad wil dat de gemeente er is voor de inwoners als ze ons nodig hebben en wil voorkomen dat inwoners slachtoffer worden van regels, formulieren of een verstikkende bureaucratie. Daarom willen we dat melden gemakkelijker wordt bij gemeente en/of omgevingsdienst en dat burgers niet van het kastje naar de muur worden gestuurd.
We leven in een tijd waarin de overheid niet meer de enige is die activiteiten ‘in het algemeen belang’ uitvoert. Een tijd waarin de samenleving meer dan ooit invloed wil hebben en heeft op wat er in de leefomgeving gebeurt. Een tijd waarin vraagstukken vaak zo ingewikkeld en integraal zijn, dat ze niet door de overheid alleen, laat staan door één overheid kunnen worden opgelost. Daarom wil GroenLinks Lelystad het gesprek met de inwoners aangaan en burgerinitiatieven stimuleren.
GroenLinks Lelystad streeft naar levendige wijken en buurten waar bewoners zich thuis voelen en meedoen aan het sociale leven. Buren kennen elkaar, voelen zich veilig en helpen elkaar een handje waar nodig. Ze weten zich gekend in hun straat. Om dat te bereiken hebben bewoners en gebruikers veel invloed nodig op wat er in hun buurt gebeurt. De gemeente stelt ruime en heldere kaders en is verder vooral ondersteunend, zonder beperkingen of regels op te leggen. Creatieve oplossingen worden gestimuleerd en niet tegengewerkt. Daarnaast is GroenLinks Lelystad een groot voorstander van goed burgerschap: bewoners zien naar elkaar om en houden normen en waarden in de omgang met elkaar in stand. De gemeente geeft het goede voorbeeld als behulpzame organisatie, waarbij medewerkers actief meedenken en de mensen in plaats van de regels centraal staan. Daarbij hoort ook het aanspreken van burgers op ongewenst gedrag. De sociale wijkteams spelen ook hierin, samen met de wijkagenten, een belangrijke rol. Professionele wijkwerkers kunnen hun diensten aanbieden vanuit multifunctionele accommodaties (MFA’s). En bewoners vinden in die goed benaderbare MFA’s met ruime openingstijden ruimte voor hun initiatieven: van kookclubs tot bandjes, van dansles tot gezellig koffiedrinken of een krantje lezen. Bewoners en gebruikers krijgen samen meer zeggenschap om te bepalen wat er met de beschikbare gelden voor de MFA’s gebeurt.
De komende jaren wordt met het plan Integrale Gebiedsontwikkeling Lelystad Oost van alles gedaan in dit gebied. Om burgerparticipatie te bevorderen wil GroenLinks in Lelystad Oost één of meerdere wijkposten openen.
Het uitgangspunt van de Omgevingswet, namelijk burgerinitiatieven mogelijk maken, willen we ook toepassen op het werken in wijken en buurten. Een cultuuromslag in het gemeentelijk denken is daarvoor (nog steeds) nodig. Bewoners en gebruikers moeten meer zeggenschap krijgen, het project ‘De buurtbegroting’ zou hierin als inspiratie kunnen dienen. Ook reguliere budgetten, zoals voor beheer en onderhoud van de openbare ruimte, kunnen hiervoor (in ieder geval deels) gebruikt worden.
Mensen in een hogere sociaaleconomische klasse maken vaak meer gebruik van de mogelijkheden tot participatie, waardoor hun leefomstandigheden/leefomgeving vaak meer verbeteren dan die van stadgenoten in minder goede wijken of met een lager inkomen. Toch zijn juist dat de plekken waar de gemeente het meeste werk te doen heeft. GroenLinks Lelystad wil daarom juist die inwoners zeer actief betrekken. Hierin is een rol weggelegd voor wijkposten, sociale wijkteams, jongerenwerk, wijkagenten, MFA’s, buurtvaders en -moeders en maatschappelijke organisaties. Ook de belangen van burgers die niet participeren moeten worden meegenomen bij het nemen van besluiten, zodat participatie van de een niet leidt tot achterstelling van de ander.